2011 m. vasario 9 d., trečiadienis

Dievas Brahma: Kūrybos Dievas

Dievas Brahma: Kūrybos Dievas

         Induizmas priima visą kūrybą ir kosminę veiklą, kaip trijų fundamentalių jėgų darbą, simbolizuojamą Induistų Trejybės arba “Trimurti”: Brahma- kūrėjas, Višnu- palaikytojas ir Šiva- griovėjas.
Brahma, Kūrėjas:
            Kaip vaizduojama Induistinėje kosmologijoje, Brahma yra visatos ir visų būtybių kūrėjas. Vedos, seniausi Induistų šventieji raštai, yra priskiriami Brahmai, todėl Brahma laikomas dharmos tėvu. Tačiau, nereikia jo painioti su Brahmanu, kuris yra bendras Aukščiausiosios Būtybės arba Visagalio Dievo terminas. Nors Brahma yra vienas ir Trejybės, jo populiarumas ne toks didelis kaip Višnu arba Šivos. Brahma daugiau randamas raštuose nei namuose ar šventyklose. Iš tiesų, sunku net rasti Brahmai skirtą šventyklą. Viena tokių šventyklų yra pastatyta Puškare (Pushkar) Radžastane.
Brahmos Gimimas:
Pagal Puranas, Brahma yra Dievo sūnus ir dažnai minimas kaip Pradžapati (Prajapati). Šatapatha Brahaman sako, kad Brahma gimė iš Aukščiausiosios Būtybės Brahmano ir moteriškos energijos žinomos kaip Maja. Norėdamas sukurti visatą, Brahmanas pirmiausia sukūrė vandenį, į kurią pasodino sėklą. Ši sėkla transformavosi į auksinį kiaušinį, ir iš jo atsirado Brahma.  Dėl šios priežasties Brahma taip pat žinomas kaip ‚Hiranjagarbha‘ (Hiranyagarbha). Pagal kitą legendą, Brahma pats save pagimdė iš lotoso žiedo ir išaugo iš Višnaus bambos.
            Tam, kad sukurti visatą, Brahma pagimdė 11 žmonių rasės protėvių            ir pavadino juos ‘Pradžapatis’ (Pradjapatis) ir 7 didžiuosius išminčius, arba ‘Saptariši’ (Spatarishi). Šie Brahmos vaikai arba pusiaus sūnūs, kurie gimė daugiau iš jo sąmonės nei iš kūno, vadinami ‘Manasputras’.
Brahmos Simbolizmas:
            Induistų panteone, Brahama paprastai žinomas kaip turintis keturias galvas, keturias rankas ir raudoną odą. Kitaip nei kiti Induistų dievai, Brahma neneša jokio ginklo savo rankose. Jis laiko vandens puodelį, maldų knygą arba Vedas, rožinį ir kartais lotosą. Jis sėdi ant lotoso, lotoso pozoje ir persikelia ant baltos gulbės, turinčios stebuklingą sugebėjimą atskirti pieną nuo vandens ir pieno mišinio. Brahma dažnai piešiamas ant kiekvienos iš jo galvos, simbolizuojančios keturias Vedas, turintis ilgą, baltą barzdą.
Brahma, Kosmosas, laikas ir Epocha:
            Brahma pirmininkauja ‚Brahmalokos‘ visatai, kurioje yra visa žemės ir kitų pasaulių prabanga. Induistų kosmologijoje visata egzistuoja vieną Brahmos dieną, vadinamą ‚Brahmakalpa‘. Ši diena lygi keturiems milijardams metų, kurių pabaigoje visa visata išskaidoma. Šis procesas vadinamas ‚pralaja‘ (pralaya) ir kartojasi kas tokių 100 metų. Tai periodas, kuris simbolizuoja Brahmos gyvenimo trukmę. Po Brahmos „mirties“ turi praeiti100 metų iki kol jis atgimsta ir visata sukuriama iš naujo.
            Linga Puranoje, kuri apibrėžia tikslius įvairių ciklų skaičiavimus, rodoma, kad Brahmos gyvenimas padalintas į tūkstantį ciklų arba „ Maha Jugų“.

          

Vertė Laura Čelo

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą